Edit

ΚΕΝΤΡΟ

Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ηράκλειο Αττικής

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Λεωφ. Ηρακλείου 353, 4ος όροφος, Ηράκλειο Αττικής

Τηλέφωνα: (210) 2830100
Κινητό: 6945 558644
Σεμινάρια: 6988 080383

dikepsy@dikepsy.gr
dikepsy.dikepsy@gmail.com

Watch Me Play – Κοίτα Με Να Παίζω!

Η θεραπευτική προσέγγιση Watch me Play! που εφαρμόζεται στην κλινική Tavistock του Λονδίνου, παρέχεται από το ΔΙΚΕΨΥ προσαρμοσμένη στην ελληνική γλώσσα Κοίτα με να παίζω! σε συνεργασία με το Ίδρυμα Tavistock Clinic.

Περισσότερες πληροφορίες: https://tavistockandportman.nhs.uk/watch-me-play

Η προσέγγιση Κοίτα με να παίζω!

Η θεραπευτική προσέγγιση Κοίτα με να παίζω! ενθαρρύνει το κατευθυνόμενο από το παιδί παιχνίδι κάτω από την πλήρη προσοχή των γονιών ή φροντιστών, η οποία ακολουθείται από τη συζήτηση με το παιδί για το παιχνίδι του.

Το Κοίτα με να παίζω! είναι ένας απλός τρόπος για όλους τους γονείς ή φροντιστές να βοηθήσουν το βρέφος ή το παιδί. Είναι καλό και για τους γονείς και για τους φροντιστές. Το να παίζετε μαζί σημαίνει να μεγαλώνετε μαζί!

Το Κοίτα με να παίζω! μπορεί να βοηθήσει την αυτοπεποίθηση και την επικοινωνία του παιδιού σας. Καθώς αναπτύσσονται οι δεξιότητές του στο παιχνίδι, μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα το παιδί σας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες του παιδιού σας, καθώς και για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχει.

Το Κοίτα με να παίζω! δεν περιορίζεται απλώς στην παρατήρηση του παιδιού που παίζει. Είναι πιο εντατικό δίνοντας έμφαση στην ενεργή παρατήρηση καθώς ο γονέας βλέπει και παρατηρεί προσεκτικά τι κάνει το παιδί στο παιχνίδι του και μιλάει γι’ αυτό μαζί του.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που όλοι οι γονείς μπορεί να εφαρμόσουν εύκολα με όλα τα βρέφη/παιδιά ηλικίας από 0 -7 ετών, καθώς έχει αποδειχθεί ευρέως ότι στοχεύει στην πρόληψη εμφάνισης των συναισθηματικών δυσκολιών/ διαταραχών κατά την βρεφική και παιδική ηλικία.

Το Κοίτα με να παίζω! προωθεί την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού ενισχύοντας την ασφαλή προσκόλληση με τον γονέα. Tα βρέφη και τα μικρά παιδιά επωφελούνται από μια συνεπή και τακτική ρουτίνα παιχνιδιού
λαμβάνοντας την πλήρη προσοχή του φροντιστή τους. Το παιχνίδι που καθοδηγείται από το παιδί είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της μάθησης, της γλώσσας, της μνήμης, της προσοχής συμβάλλοντας σημαντικά στη σχολική ετοιμότητα.

Το Κοίτα με να παίζω! βασίζεται στην επιστημονικά τεκμηριωμένη παραδοχή ότι το παιχνίδι κατέχει ιδιαίτερη αξία στην ανάπτυξη των παιδιών. Πρόκειται για μία ευχάριστη δραστηριότητα, η οποία όμως μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις δυσκολίες και ανησυχίες που μπορεί να προκύψουν, καθώς και την ιδιαιτερότητα της ενεργής παρατήρησης είναι σημαντική η καθοδήγηση των γονιών/φροντιστών από ειδικό, η οποία θα ενισχύσει την σωστή εφαρμογή του Κοίτα με να παίζω!.

Το Κοίτα με να παίζω! αποτελεί μια παρέμβαση πρώτης γραμμής η οποία ωστόσο μπορεί να αναδείξει την ανάγκη περαιτέρω εξειδικευμένης αξιολόγησης ή θεραπευτικής παρέμβασης για το παιδί.

Φροντίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν μέσα από την παρατήρηση οι γονείς που επιθυμούν να εφαρμόσουν το Κοίτα με να παίζω! στο παιδί τους μπορούν να κάνουν τέσσερις καθοδηγητικές συναντήσεις με ειδικό του ΔΙΚΕΨΥ πριν την έναρξη της παρέμβασης. Οι συναντήσεις αυτές θα βοηθήσουν τους γονείς να αναπτύξουν δεξιότητες παρατήρησης οδηγώντας τους στον καλύτερο εντοπισμό προβλημάτων ή συμπεριφορών που αναδύονται μέσα από το παιχνίδι αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μιας έγκαιρης παρέμβασης.

Πως εφαρμόζεται το Κοίτα με να παίζω!;

Οι γονείς/φροντιστές καλούνται να παρέχουν παιχνίδια κατάλληλα της ηλικίας του βρέφους/ παιδιού δίνοντας την πλήρη προσοχή τους, σε ένα ήσυχο περιβάλλον για σταθερό χρόνο (μέχρι 20΄ την ημέρα) δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Στη συνέχεια ενθαρρύνονται να μιλήσουν με απλές λέξεις με το βρέφος ή το παιδί για το τι βλέπουν να κάνει στο παιχνίδι του, καθώς και να προβληματιστούν μαζί με έναν άλλο ενήλικα από την οικογένεια ή κάποιον ειδικό σχετικά με το τι είδαν, πώς το ίδιο το παιδί αισθάνεται και πώς οι ίδιοι νιώθουν όταν βρίσκονται μαζί του.

Η συνομιλία με το παιδί για το τι κάνει στο παιχνίδι του, επιτρέπει στα συναισθήματα και τις ιδέες του να λεκτικοποιηθούν. Η συζήτηση με έναν άλλο ενήλικα σχετικά με το παιχνίδι του παιδιού επιτρέπει στους γονείς/φροντιστές να αναστοχαστούν πάνω σε ανακαλύψεις, απολαύσεις, αλλαγές και να μοιραστούν πιθανές ανησυχίες.

Η ιστορία του Κοίτα με να παίζω!

Σε ποιους απευθύνεται η προσέγγιση;

Η προσέγγιση Κοίτα με να παίζω! αναπτύχθηκε αρχικά για τη στήριξη βρεφών και μικρών παιδιών σε προσωρινά ανάδοχα περιβάλλοντα. Οι ανάδοχοι φροντιστές ανέφεραν βελτιώσεις στις δεξιότητες παιχνιδιού, τη διάθεση και τη συμπεριφορά των θετών παιδιών τους, περιγράφοντας ότι αισθάνονται πιο σίγουροι για την κατανόηση και την ανταπόκριση στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του παιδιού που έχουν αναλάβει τη φροντίδα του.

Πλέον η θεραπευτική προσέγγιση Κοίτα με να παίζω! έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη και χρησιμοποιείται ευρέως, ως παρέμβαση πρώτης γραμμής για όλα τα παιδιά ενισχύοντας σημαντικά την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Η προσέγγιση Κοίτα με να παίζω! προσφέρει στα παιδιά μία ευκαιρία να ανακτήσουν την προσωπική έδρα ελέγχου και να εξερευνήσουν τον κόσμο τους και τις σχέσεις τους με την εμπιστοσύνη ότι οι τρόποι επικοινωνίας τους μπορούν να γίνουν αντιληπτοί και κατανοητοί από τους ενήλικες που τους φροντίζουν.

Το Κοίτα με να παίζω! μπορεί επιπλέον να παρέχει ενδείξεις για το εάν είναι απαραίτητη μια πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση του παιδιού ή ακόμα και η ένταξη του σε κάποια θεραπευτική παρέμβαση. Επίσης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αναγνώριση των αναγκών των γονέων/ φροντιστών για αναζήτηση βοήθειας.

Υλικό Κοίτα με να παίζω!

• Γιατί είναι σημαντικό το παιχνίδι;

Εισαγωγή στο Κοίτα με να παίζω!

   • Εγχειρίδιο Κοίτα με να παίζω! για γονείς. (επικοινωνήστε με το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ)
   • Εγχειρίδιο Κοίτα με να παίζω! μέρος 2. (επικοινωνήστε με το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ)

 • Ημερολόγιο Κοίτα με να παίζω!