

Συμβουλευτική γονέων
Στις μέρες μας είναι πλέον πολύ συχνό, τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους ή στο γάμο τους, να βιώνουν σύγχυση, δυστυχία και συγκρούσεις.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα θεραπευτικά οφέλη από τη θεραπευτική εργασία με παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες μεγιστοποιούνται όταν στον θεραπευτικό σχεδιασμό εμπλέκονται και οι γονείς, είτε με τη μορφή ψυχοεκπαίδευσης, είτε με την μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης, είτε ακόμη με τη μορφή ομάδων γονέων.
Από την εργασία της Callias (1985) με ομάδες γονέων παιδιών με αυτισμό, έχει καταδειχθεί ότι τα αποτελέσματα των θεραπευτικών προγραμμάτων είναι αρκετά δύσκολο να γενικευθούν, όταν οι γονείς αποκλείονται από το θεραπευτικό πρόγραμμα ή αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από την πλευρά των θεραπευτών.
Αντίθετα, όταν οι γονείς υποστηρίζονται στο ρόλο τους, εκπαιδεύονται σε δεξιότητες τέτοιες ώστε να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τη δυσκολία του παιδιού τους και διευκολύνονται στο να επεξεργαστούν επώδυνα βιώματα και συναισθήματα και να μοιραστούν το ψυχικό φορτίο, αυξάνεται η ανθεκτικότητα (resiliency) τόσο των ίδιων όσο και των υπόλοιπων μελών (π.χ. αδέρφια) της οικογένειας.
** Tα νέα και οι δράσεις του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. στο email σας!
© 2022 ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. All Rights Reserved. | Powered by VNG Digital Group