
Ψυχοθεραπεία Παιδιών & Εφήβων
Η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειες τους με σκοπό την αξιολόγηση και τη θεραπεία ενός μεγάλου εύρους ψυχολογικών δυσκολιών.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ήδη από την προσχολική έως και την εφηβική ηλικία, τα παιδιά και οι έφηβοι ωφελούνται από τη θεραπευτική διαδικασία όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους. Όταν αυτά τα προβλήματα επιδρούν στο πώς τα παιδιά συμπεριφέρονται σε καθημερινές καταστάσεις, ή στο πώς σχετίζονται με τους σημαντικούς άλλους, με τρόπους που δεν κατανοούν ή δεν μπορούν να ελέγξουν, τότε η ψυχοθεραπεία μπορεί να παρέχει έναν χώρο αποδοχής και επεξεργασίας τους.
Μέσα στο θεραπευτικό χώρο τα παιδιά όταν βιώνουν έντονα συναισθήματα όπως φόβο, άγχος, θλίψη ή θυμό, σταδιακά αποκτούν την ικανότητα να τα εκφράζουν με λέξεις και όχι με πράξεις. Η θεραπευτική διαδικασία επιτρέπει στο παιδί την επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων, την έκφραση τους με λιγότερο προβληματικές συμπεριφορές και την επιστροφή τους στην ομαλή διαδικασία της παιδικής ή εφηβικής ανάπτυξης, δημιουργώντας προσωπικό νόημα στην εμπειρία τους.
Ο τόπος της συνεδρίας για ένα παιδί είναι παράλληλα και ένας τόπος συνάντησης με έναν «άλλο», ο οποίος έχει μάθει να διερευνά και να παρατηρεί προσεκτικά αυτό το οποίο μπορεί να επικοινωνεί το παιδί ή ο έφηβος μη λεκτικά. Πρόκειται για μια διαδικασία που περιλαμβάνει θεραπευτικές συζητήσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον θεραπευτή και το παιδί ή την οικογένεια, χωρίς επικριτική διάθεση, βοηθώντας τους να κατανοήσουν και να επιλύσουν τα προβλήματά τους, να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους και να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στις ζωές τους. Υπάρχουν μορφές ψυχοθεραπείας, που περιλαμβάνουν διαφορετικές προσεγγίσεις, τεχνικές και παρεμβάσεις. Η τέχνη, τα χειραπτικά υλικά, τα δομημένα παιχνίδια, ή το ελεύθερο θεατρικό παιχνίδι αποτελούν μερικά από τα πολυαισθητηριακά ερεθίσματα που διευκολύνουν την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων των παιδιών.
Οι συναισθηματικές δυσκολίες που συναντάμε στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων περιλαμβάνουν τις μαθησιακές δυσκολίες, το άγχος, τις φοβίες, την κατάθλιψη, τα προβλήματα συμπεριφοράς, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σωματική και νοητική ανωριμότητα, ή τις συμπεριφορικές αλλαγές ως απάντηση σε μια τραυματική εμπειρία ή κακοποίηση.
Πρόκειται για μια διαδικασία που παρέχει χώρο στο παιδί να επεξεργαστεί παρουσία του θεραπευτή τις συναισθηματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καλλιεργώντας παράλληλα την αίσθηση ότι ακόμη και οι πιο ενοχλητικές ή ντροπιαστικές σκέψεις μπορούν να γίνουν αποδεκτές και να ενσωματωθούν στην αφήγηση του παιδιού. Η εμπλοκή στη θεραπευτική διαδικασία στοχεύει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων, την ενίσχυση της αυτεπίγνωσης και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του παιδιού, του εφήβου και της οικογένειας.