Άσπα Πασπάλη, Επιστημονική Υπεύθυνη ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

  Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

  Διδάσκουσα στο πρόγραμμα Ψυχαναλυτική/ Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία Παιδιών &      Ενηλίκων του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

 Η Άσπα Πασπάλη, Ψυχολόγος BSc (Staffordishire University, UK), Παιδοψυχολόγος MSc (Child Developmental Psychology, University of London, UK) και Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια (ΙCAPP, Au) είναι Επιστημονική Διευθύντρια του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Ολοκλήρωσε τις βασικές προπτυχιακές σπουδές της στην Ψυχολογία στη Μεγάλη Βρετανία στο Πανεπιστήμιο Staffordishire (Staffordishire University, UK) και κατέχει άδεια ασκήσεως ψυχολόγου (Αρ. Πρωτ. 4675/25-07-2001). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών εργάστηκε εθελοντικά με εποπτεία σε συμβουλευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου για φοιτητές με συναισθηματικές δυσκολίες, καθώς και σε θεραπευτικά κέντρα και έτρεξε συγκριτικές έρευνες, ανάμεσα στον ελληνικό και βρετανικό πληθυσμό.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στην Παιδοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Child Developmental Psychology, University of London, UK). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία εκπαιδεύτηκε στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (ABA, PEACH) και εργάστηκε για χρόνια με παιδιά και εφήβους με νευροαναπτυξιακές και συναισθηματικές δυσκολίες. Επίσης, εργάστηκε στο ογκολογικό τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου Great Ormond Street Hospital με αντικείμενο την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους.

Εκπαιδεύτηκε ως Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια από τον οργανισμό The INSTITUTE for CHILD & ADOLESCENT PSYCHOANALYTIC PSYCHOTHERAPY (ICAPP, Au). Κατά την διάρκεια της πολυετούς αυτής εκπαίδευσης η Άσπα Πασπάλη βρίσκονταν τόσο σε εβδομαδιαία εποπτεία, όσο και σε ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με συχνότητα δυο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα παρακολούθησε ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης σεμινάρια και εποπτικές ομάδες (Tavistock), Πρόγραμμα Παρατήρησης βρέφους και έλαβε μέρος σε έρευνες και διεθνή συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα με στόχο τη συνεισφορά στην προαγωγή της ψυχικής υγείας τόσο σε κλινικό, όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Με βάση αυτό το όραμα ίδρυσε τον φορέα Διεπιστημονική και Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων (ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ) του οποίου αποτελεί Επιστημονική Υπεύθυνη και συντονίζει τη διεπιστημονική ομάδα των συνεργατών. Διδάσκει και συντονίζει, μαζί με αξιόλογους συνεργάτες, τον εκπαιδευτικό τομέα του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ που εκπαιδεύει ειδικούς ψυχικής υγείας στην ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, σε προγράμματα για νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΦ) και σε πλήθος άλλων εξειδικεύσεων.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει ψυχοθεραπευτικά πολλές οικογένειες και ενήλικες στο να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, να κατανοήσουν σε βάθος τον εαυτό τους και να εξελιχθούν ψυχικά. Έχει εποπτεύσει την κλινική ψυχοθεραπευτική εργασία πολλών νέων συναδέλφων τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Λαμβάνει συνεχώς εκπαιδεύσεις σχετικές με το αντικείμενο της Ψυχολογίας, μελετά και παρακολουθεί τα παγκόσμια επιστημονικά δρώμενα.

Είναι μέλος σε επιστημονικούς συλλόγους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αρθρογραφεί και έχει ενεργή παρουσία σε τηλεοπτικά προγράμματα, podcast, επιστημονικά περιοδικά και ομιλίες στο ευρύ κοινό.